Suppen met Boris

Elk jaar heb ik wel een “ultiem zomervakantie-ding”. Iets dat ik heel graag wil doen in de zomervakantie. Eerder was dat een ijsje eten op het strand of slapen in de tent. En dit jaar was dat dus suppen met Boris. Suppen is helemaal in de laatste jaren en suppen staat voor: “Stand Up Paddling”. En dat hebben we vandaag gedaan! Suppen zonder Boris had ik al eens gedaan, en ook een keertje met mijn eerste lab Benco. Ik vroeg wel me af of Boris niet te jong en te stuiterig was, maar daar kon ik alleen achter komen door het te proberen.
Ik heb wat rondgezocht en er zijn best veel mogelijkheden om te suppen met je hond. Er zijn workshops, lessen en er is verhuur. De prijzen verschillen nogal. Er zijn workshops die meer dan 50 euro kosten per hond – baas combinatie. Maar er zijn ook goedkopere opties. Er zijn lessen vanuit hondenscholen maar ook vanuit sup- scholen. Je kunt kiezen tussen een uurtje peddelen met of zonder instructie of een hele middag.


Aan het begin van de zomervakantie hebben wij gesupt met mijn oudste dochter en vrienden en daarbij kregen we ook een duidelijke instructie.
Ik vond een supschool heel dichtbij die vertrokken vanaf een strandje. Dat leek me ideaal voor Boris. Het leek me dat het opstappen wel lukken.
Ik koos ervoor om alleen een sup te huren met instructie. Later bleek dat het een tocht was met meerdere mensen, niemand had verder een hond mee.
Het opstappen was nog even een dingetje, want Boris sprong er in het begin steeds af. Uiteindelijk lukte het met wat geduld en wat brokjes. Een aantal keer zwom hij naar de kant terug, of eigenlijk terug naar mijn man die nog niet opgestapt was.
Uiteindelijk konden we wegvaren! Boris vond het wel spannend, en ik ook.
Wat zwemmers en andere suppers ontwijkend leek het allemaal goed te gaan.
Ik gaf aan een van de begeleiders aan dat ik niet mee zou gaan met de tocht, ik durfde het niet aan helemaal de poel te steken. We overlegden wat, ik vond het prima om te wachten tot zij terug kwamen van de tocht, wij zouden ons wel vermaken.
We peddelden een rondje, en Boris hield ons beiden goed in de gaten, en vond het lastig dat niet de hele “roedel” bij elkaar in de buurt was. We durfden niet te dicht naast elkaar te varen omdat Boris daar wat onrustiger van leek te worden. Later sprong hij er toch in en zwom wat heen en weer tussen de twee boards. Na een tijdje werd Boris echt onrustig en voeren we terug naar het strandje.


We kregen best veel opmerkingen van mensen dat ze Boris schattig vonden en kwamen naar ons toe. Dát vond ik niet zo prettig omdat ik bang was dat hij er af zou springen, ik eraf zou vallen, enz…
Wanneer Boris er af was kon je hem er makkelijk weer op krijgen dmv zijn tuig, maar ik had geen idee hoe het zou gaan als we er allebei af zouden liggen.
Weer aangekomen bij het strandje hebben we allemaal wat gezwommen, en na een tijdje nodigde ik Boris weer uit op de sup. Hij ging rustig bij me liggen, en zo zijn we een half uurtje rustig gepeddeld. Hij lag moe en lekker relaxed op de sup. Dit was genieten!
Op de terugweg naar het strandje kwamen we de groep weer tegen, en Boris zwom nog over naar het board van een van de begeleiders, en die ging wel staan. Dát vond Boris wel erg spannend. Het laatste stukje weer bij mij op het board.

Het was een heerlijke middag! Het was voor ons een goede keuze om in deze vorm te gaan. Met instructie en hulp op de kant, maar niet met de tocht mee.
Mocht je nog nooit hebben gesupt kan ik je aanraden om eerst een les te doen of met een tocht mee te gaan. Misschien wel eerst zonder hond. De instructie is echt heel fijn en leerzaam, evenals de eventuele hulp bij het op en afstappen.
Mijn allereerste keer suppen met een hond was met een speciale hondensup. Een groepje met hondeneigenaren, ook echt heel leuk.

Met Benco in 2013.

Nog enkele dingen die ik je wil meegeven over suppen met honden.
* Een tuig kan je helpen om de hond gemakkelijker uit het water te krijgen, eventueel zelfs een zwemvest. Mijn hond kan goed zwemmen, maar honden worden snel moe van zwemmen, een zwemvest kan ze helpen met blijven drijven.
* Let op de temperatuur. Wij gingen op een mooie dag, en het spetteren tussendoor was voor Boris ook heel lekker en fijn. (en denk aan je eigen zonnebrand!)
* Bewaar de rust. Boris vond het erg spannend. Met duwen en trekken bereik je niks, laat de hond rustig wennen en neem ruim de tijd.
* Trek een shirt en (kort) broekje aan. De nagels van de hond zijn scherp
* Let op je hond. Genoeg is genoeg. #weeseenwijzebaas



You may also like...

Uw e-mail bericht wordt niet gepubliceerd. Naam en e-mail velden zijn verplicht